Hur skyddad är du mot spårning när du surfar? Med verktyget Cover your tracks från stiftelsen Electronic Frontier Foundation får du svaret. Genom att använda samma spårningsteknologi som kommersiella aktörer kan Cover your tracks ge dig en heltäckande bild av vilka uppgifter du lämnar till webbplatser du besöker. Du får även konkreta råd om hur du kan förstärka din webbläsares integritetsskydd.

Gå in på coveryourtracks.eff.org för att testa din webbläsare!

Hur funkar spårningen av din webbläsare?

Kakor

Varje gång du besöker en webbplats placeras kakor på din dator – kakor är användbara eftersom de t ex låter dig vara inloggad på hemsidor och minns vad du har i din varukorg på internetbutiker. Men de används även för att spåra dig och ditt beteende på nätet, exempelvis för att rikta specifik reklam till dig. Ofta stannar inte denna information hos webbplatsen du besöker, utan delas även med helt andra bolag och organisationer.

Digitalt fingeravtryck

Utöver kakor finns även andra sätt att identifiera dig på nätet. Varje användares webbläsare har utmärkande kännetecken som är unika: exempelvis vilken skärmupplösning du har och vilka tillägg som är installerade. Detta digitala fingeravtryck hjälper webbplatser att visa innehåll på ett bra sätt, men eftersom fingeravtrycket är unikt används det även för att identifiera och spåra dig.

Kategorier: Verktyg