Många populära program och tjänster samlar information om dina aktiviteter: vad du skriver, vem du kommunicerar med, vad dina filer innehåller, med mera. Denna information stannar dessutom sällan inom det enskilda bolaget, utan delas t ex med kommersiella tredjepartsaktörer och underrättelsetjänster.

I USA är alla amerikanska molntjänstleverantörer enligt lagen Cloud Act skyldiga att lämna ut data till amerikanska myndigheter vid förfrågan – även om det amerikanska företaget lagrar datan på servrar i Sverige. Genom att använda program som inte delar data med utomstående kan du bättre kontrollera vilka som får tillgång till dina uppgifter. Ofta är de privata alternativen dessutom helt gratis.


Byt utVem får datan?Privat alternativ
Google Drive Nextcloud
OneDrive Nextcloud
Dropbox Nextcloud
Chrome Firefox, Brave
Edge Firefox, Brave
Whatsapp Signal
Messenger Signal
Teams Jitsi
Ms Office LibreOffice
Google Maps OpenStreetMap,
OsmAnd (mobil)
Google Sök Duckduckgo,
Qwant

 = Google
 = Microsoft
 = USA:s myndigheter
 = kommersiella tredjepartsaktörer
 = Facebook
 = Dropbox

Kategorier: FilmVerktyg